Landscape Architecture Award for Parks and Open Space

AILA WA Landscape Architecture Awards 2021

 lathlain precinct community parkland 

REALMstudios were commissioned by the Town of Victoria Park to develop concepts and a schematic design for two new community parks co-located on the former Carlisle Bowls Club site and adjacent to the new West Coast Eagles Training facility - both sites forming a connective public landscape as part of the Lathlain Precinct Project. The project was steered by close community involvement via a Community Reference Group that involved a Participatory Budgeting process to determine not only wants & needs but also the prioritisation of available funds.

Working with TPG’s consultation team REALMstudios developed an innovative design response that the community feel they own. As Sue (active member of the local community states): 

 

“Meeting the needs of the community requires much thought and consideration to ensure the design is inclusive of everybody whether it be seniors, parents with children, young people and people with disability to name just a few. The resulting community spaces reflect this and the design ensures everyone has the opportunity to be included and participate.  Inclusive design is not an afterthought, rather it ensures all people are catered for now and into the future.  This is what the design work on Lathlain Park and Tom Wright has achieved – a welcoming space with accompanying landscaping that is representative of the local plant species.”

The design is a response to community values and desires for:

  • Historic references – celebrating the former bowling club use;

  • Ecological functionality – a native and botanically rich parkland providing habitat for Carnaby’s Black Cockatoo;

  • Innovative stormwater management – providing access to a reconfigured & formerly fenced sump;

  • Community access and functionality; BBQ facilities, Shelters,

  • Multi-use courts, Toilets and Play area;

  • Canopy and shade – areas of respite and nurture;

  • Equity in provision of amenities (on and beyond the site);

  • A major universal access and ‘nature’ play ground;

  • Safety and security – lighting and good sight lines.


The award-winning green space has resulted in provision of ecological & recreational services, behaving as a catalyst for urban consolidation and growth, socially, ecologically and economically. 
 

We acknowledge Urbis for their role in documentation.

Lathlain Park Community Zones is a new parkland precinct with a range of diverse recreation spaces. REALMstudios and Urbis were each commissioned separately by the Town of Victoria Park to develop and deliver the project. The project had a carefully structured engagement process which resulted in a community informed brief and goals to ecologically repair the site and create an intergenerational new facility. The resulting open space offers a broad range of active and passive community uses and caters for all ages, abilities and interest groups. The thoughtful design process was evident in the strong environmental outcomes, including innovative natural stormwater management, retention of trees and the establishment of new habitat for significant local fauna species such as the Carnaby’s Black-Cockatoo.  -  Award Citation

"

"

Awards

2021 AILA WA Landscape Architecture Award for Parks and Open Space

Location

Lathlain, Perth WA

Year

2016 - 21

Status

Completed

Client

Town of Victoria Park

Collaborators

Urbis

Design Team

Damien Pericles, Brett Schreurs, Tamara Obradovic, Bryn Jones, Ryan Cripps

Photography

Ed Janes, Mark Douglas Black